fredag 25 september 2015

Den stora dagen...

Idag är det äntligen dags. Idag, ca 10.00 New York tid, kommer vår nya agenda för hållbar utveckling att antas av världens ledare.  Världens stats- och regeringschefer är precis i denna stund på väg in mot FN:s högkvarter.

Jag gläds åt att vi äntligen nått fram till denna stund. Känner mig nästan sentimental över att vi tagit oss hit. Och lite naivt kan tyckas, men visst är det väl ändå något särskilt med denna typ av högtidliga ceremonier? Att våra stats- och regeringschefer samlas i dagarna tre för att åta sig att tillsammans skapa en rättvis och hållbar värld.  En kollega liknade processen med att ta fram agendan med en tre år lång förlossning. Jag känner snarare att det känns som att världens alla stats- och regeringschefer tar studenten och idag firar vi, men imorgon börjar det riktiga arbetslivet. Är vi redo för steget ut i verkligheten?

Tusentals civilsamhällesrepresentanter är på plats och de allra flesta av oss är inte välkomna in i FN-byggnaden idag. Vi kommer istället att bevaka utanför byggnaden, följa på live-streaming och gå på viktiga sido-event. Visst känns det lite märkligt, men samtidigt är de konversationer och möten som sker på sidan om det officiella programmet mer intressant många gånger. Igår spenderade jag till exempel dagen med att samtala med kollegor i det civila samhället hur vi kan arbeta tillsammans för genomförande av agendan. Jag avslöjar mer längre fram...men spännande arbete pågår.  På måndag äger ett viktigt möte rum, och det blir dags för ”smyglansering” av ett nytt globalt initativ för civilsamhällets arbete med målen de kommande 15 åren!

Jag avslutar med bild och rapportering från den fantastiska kampanjen ”Under One Sky” som ägde rum runt om i världen igår. Tusentals människor samlades på gator och torg i världens alla hörn för att höja sina röster under budskapet #LightTheWay och be världens ledare att leva upp till sina åtaganden. Här i New York samlades vi på Dag Hammarsjöld Plaza, precis utanför FN-byggnaden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar