onsdag 23 september 2015

Förväntansfull på plats i New York

Äntligen på plats i New York. Förberedelserna för högnivåmötet och välkomnandet av stats- och regeringschefer, påven, civilsamhällesorganisationer och andra gäster från världens alla länder pågår som mest intensivt. Jag försöker ta in det faktum att om två dagar, den 25 september kommer den nya agendan för hållbar utveckling faktiskt att antas. Denna tre år långa process är över och vi har nu en agenda som kan sätta världen på rätt kurs. Det är inte utan att det känns lite högtidligt och nästan känslosamt. 


Igår kväll lystes FN:skrapan upp med ett majestätiskt bildspel där de 17 målen projicerades över hela byggnaden och inkluderade budskapet ”resan har börjat”.  Samma konstaterande gjorde vår statsminister när han bjöd in till dialogmöte i förra veckan. Han lovade sedan att Sverige kommer att stå upp för vikten av ambitiöst genomförande av agendan och att göra det bland annat genom att lansera konkreta åtaganden. Detta bådar såklart gott och jag hoppas nu att vi får mer information om vad detta innebär när Sverige gör sina anföranden här i New York. Jag hoppas också att övriga ledare också känner samma beslutsamhet.



Frågan är vart denna resa tar oss och om medlemsländerna och övriga aktörer är redo att göra de åtaganden som behövs? Och kommer vi att komma ihåg att denna agenda faktiskt först och främst handlar om att förbättra livsvillkoren för de allra fattigaste, de som inte har möjlighet att ta sig till FN:s högkvarter i New York. De kommande dagarna kommer att ge oss mer tydlighet i detta och jag lovar att rapportera direkt hem till er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar